Czy warto jeść kiełbasę swojską?

Czy warto jeść kiełbasę swojską?

Kiełbasa to artykuł mięsny, wyrób wędliniarski robiony z posiekanego mięsa w otoczce z jelita zwierzęcego bądź sztucznej. Kiełbasa to artykuł mięsny produkowany z posiekanego (ciętego bądź mielonego) mięsa w powłoce z jelita zwierzęcego bądź sztucznej. Mięso stosowane do tworzenia kiełbasy to przeważnie mięso wieprzowe, mięso wołowe bądź cielęcina. Zazwyczaj dodaje się do niego przyprawy, takie jak sól, pieprz, czosnek lub odmienne zioła, natomiast nieraz również substancje smakowe oraz konserwanty.

Kiełbasa – co to takiego?

Dla większości spośród nas kiełbasa podświadomie kojarzy się rozwlekłą owalną kiszką, jaka przyjmować może różne przekroje bądź długości. Tak rzeczywiście jednakże obecność skórki – czy to naturalnej, z jelita, lub celulozowej, nie jest zupełnie wymagana – pod określeniem kiełbasy rozumie się ponieważ na świecie również stworzoną masę mięsną. Grupę rozszerza też fakt, iż kiełbasy są surowe, gotowane, wędzone, opalane, mają różnorodną ilość wody oraz tłuszczu, natomiast przede wszystkim robione są z przeróżnego typu mięsa.

Co ma dobra kiełbasa?

Tymczasem doskonała gatunkowo kiełbasa swojska jest zarzewiem białka, będącego materiał dla systemu człowieka. Najwięcej wartości wzmacniających mają kiełbasy suche, np. sucha staropolska, sucha krakowska, lub podsuszana z szynki. Przewagę mają także artykuły drobiowe, jakie okazują się zarówno prozdrowotnymi, jak również ekologicznymi wartościami. Kiełbasy drobiowe mają więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, glikole oraz odżywcze białko. Mięso drobiowe zamknięte w kiełbasie jest także zarzewiem ważnych witamin.

Kiełbasa: kalorie zamknięte w mięsie

Najwięcej kalorii i tłuszczu mają produkty z wieprzowiny, szczególnie kabanosy (w 100 gramach 485 kcal oraz 35 gramów tłuszczu) oraz salami (470 kcal oraz 44 g tłuszczu). Powinny na nie uważać osoby ze zwiększonym stopniem cholesterolu. Najbezpieczniejsze są wędliny oraz kiełbasy drobiowe, w jakich 100 gramach zamknięte jest tylko 200 kalorii oraz 10 gramów tłuszczu.

Po czym rozpoznać, jaka kiełbasa jest najniższej klasy, natomiast jaka jest najdoskonalsza?

Każdy spośród nas, jako klient, ma odmienne preferencje odnośnie konsumowanej żywności. Więc poszukując właściwego artykułu, czytajmy etykietki. Na nich odnajdziemy dane, jakie pozwalają nam dokonać odpowiedniego doboru. Zwracajmy uwagę przede wszystkim na skład artykułu, w tymże na ilość mięsa i kolejność konkretnych elementów. W artykule doskonałej klasy na czołowym miejscu będzie mięso. Im dalej na liście elementów się ono znajduje, tymże artykuł będzie mniejszej klasy.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com